ads

BÖLÜM-2: Dev-Pascal'da proje oluşturma ve ilk örnek

Dev-Pascal programında kod yazacağımız proje alanını oluşturma

1.Adım: Öncelike Dev-Pascal programını açıyoruz ve ekranınız da aşağıdaki resimde olduğu gibi programı göreceksiniz. Daha sonra aşağıdaki resimde sol üst tarafta işaretli olan "File" yazısına tıklıyoruz.


2.Adım: Tıkladıktan sonra açılan pencerede "New project" yazısına tıklıyoruz. (Alttaki resimde tıklayacağımız yer belirtilmiştir.)

3.Adım: Tıkladıktan sonra ekrana bir pencere gelecektir. Bu pencereden yazılacak kodun dosya uzantısına göre proje türü seçilir. Biz pascal dili ile kod yazacağımız için yani ".dp" uzantılı dosyalar oluşturacağımızdan dolayı ekrana gelen pencereden proje türü olarak "Console Application" seçeneğini seçip "Ok" butonuna tıklıyoruz. (Alttaki resimde tıklayacağımız yerler belirtilmiştir.)


4.Adım: Tıkladıktan sonra ekrana ufak bir pencere gelecektir. Bu pencerede oluşturacağımız projenin ismini belirleyelim veya Dev-Pascal programının bize önerdiği proje ismini de kullanabiliriz (Project 1 gibi...)


5.Adım: Proje ismini belirledikten sonra projeyi kayıt edeceğimiz yer için ekrana bir pencere gelecektir. Bu pencerede "C:\Dev-Pas\Bin" adresine ulaşarak "Bin" klasörüne projemizi kaydediyoruz. Buraya kaydetmemizin sebebi yazacağımız kodların oluşturduğumuz projelerde doğru bir şekilde çalışması için bu işlemi yapıyoruz. (Alttaki resimde tıklayacağımız yer belirtilmiştir.)

!!! Artık programı her zaman nasıl açacağımızı ve proje nasıl oluşturacağımızı öğrendik ve şimdi basit bir örnek yapalım...



Oluşturduğumuz proje alanında "Merhaba Dünya" yazısını ekrana yazdıralım

1.Adım: Kod yazacağımız alan ekrana geldikten sonra aşağıdaki örneği oluşturalım...
program Untitled;
begin
{Yazacağımız kodlar her zaman "begin / .end" arasına yazılır.}

{Süslü parantezler yazdığımız programda bazı yerlere açıklama eklemek için kullanılır ve kodları etkilemez.}

writeln('Merhaba Dunya'); {"Writeln" komudu ekrana yazdırmak istediğimiz veriyi yazmada işe yarar.}

readln;                   {Bu komut yazdığımız komudu test ederken test penceresini ekranda sabit tutar.}

end.

2.Adım: Kodu yazdıktan sonra test etmek için öncelikle aşağıdaki resimde işaretlenmiş olan "Project" yazısına tıklayıp açılan menüde "Project options" seçeneğine tıklayalım.

3.Adım: Ekrana gelen pencerede "Load icon.." seçeneğine tıklayalım ve ekrana gelen pencereden ikonu seçelim. Daha sonra "Ok" butonuna tıkayarak işlemi tamamlayalım. Bunu yapmamızın nedeni yazdığımız programa bir logo vermiş oluyoruz. İkon seçmeden de yazdığımız kod çalışmaz.(Alttaki resimde tıklayacağımız yerler belirtilmiştir.)

4.Adım: İkonu belirledikten sonra aşağıdaki resimde işaretlenmiş olan "Execute" yazısına tıklayıp açılan menüde "Compile and Run" seçeneğine tıklayalım.

Daha sonra ekrana gelen pencerede yazdığımız kodun dosya uzantısını ".pas" seçip bu dosyaya isim verdikten sonra "Bin" dosyasının içine kaydedelim.

5.Adım: Kayıttan sonra programda hata yoksa çalışacaktır ve ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
Ekran çıktısını kapatıp tekrar çalıştırmak için aşağıdaki resimde işaretli olan "Execute" butonuna tıklayarak çalıştırabiliriz.


İyi Çalışmalar...
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder