ads

Faraday Kafesi

Bu icat, 1836'da ünlü ingiliz fizikçi Michael Faraday tarafından icat edildiği için ismi "Faraday kafesi" olarak adlandırılmıştır. Faraday kafesi, elektriksel alanın içeri girmesini veya dışarı çıkmasına izin vermeyen kapalı bir metal kafestir.
Tesla bobini ile uygulanan yüksek gerilimli elektrik enerjisi
Faraday kafesinin içinde bulunan insanı etkileyememektedir.
İyi bir Faraday kafesi elde etmek için kafesin dış çevresi tamamen metalle kaplanmalı ve kafes direk toprağa bağlı olmalıdır.
Faraday kafesi, iletken kablolarla ağ biçiminde örülerek kaplanmış ve oluşturulan kafes topraklanmış bir şeklide de olabilir. Ağ biçimindeki örgü ne kadar sık olursa ve toprakla olan temas ne kadar çok olursa Faraday kafesi o kadar verimli olur.

Çalışma Prensibi


İletken cisimleri oluşturan atomların en dış yörüngesindeki değerlik elektronlar bulunduğu atomdan kolayca ayrılarak serbest hareket edebilme özelliğine sahiptir. Kapalı yüzeye sahip iletken bir cisme elektrik alan uygulandığında bu elektronlar iletken cisimdeki elektrik alanı yok edene kadar hareket eder.

Değerlik elektronlar iletken cisim üzerindeki elektrik alanı yok ettiğinde hareket etme zorunluluğu ortadan kalkar. Faraday kafesi bu prensibe göre içindeki nesneleri dıştaki elektrik alanlardan korur.

Günlük hayattan örnekler
  • Otomobil vb. araçların dış çevresi metalle kaplı olduğu için yıldırım gibi statik elektrik boşalmaları, aracın içerisine erişemez.
  • Binalarda bulunan asansörler; düşük frekanslı radyo dalgalarını, telefon ve internet sinyallerinin kabinin iç kısmına geçmesine engel olur.
  • Yanıcı maddelerin depolandığı binaların dış kısmı kafes biçiminde kaplanır. Binanın en yüksek kısmına da sivri uçlu metal çubuklar yerleştirilir ve çubuklar birbirine bağlanarak topraklanır. Bu çubuklar doğrudan yıldırımı toprağa iletir.
  • Radyo frekansı yayan cihazların çevreye parazit radyo sinyalleri yaymaması için cihazların yerleştirildiği kabinlerin dış kısmına metal kaplama yapılır ve kabinler topraklanır.
  • Binanın içinde telsizle haberleşmenin sinyalleri, binanın dışına çıkmaması ve telsiz konuşmalarının dinlenmemesi için binanın dışına metal kaplama yapılır.
  • Günümüzde pek yaygın olmayan CRT monitörler, ekrandaki görüntüyü zayıf bir radyo dalgası olarak yaydığı için uzakta olan bir monitördeki görüntü sinyalini yakalayıp güçlendirerek tekrar görüntü oluşturmaya olanak sağlar. Bu durumda hackerlar kamera veya kablo kullanmadan uzaktaki bilgisayarın ekran görüntüsüne bu yolla ulaşabilmektedir. Bu tür olayları engellemek için CRT monitörler Faraday kafesi ile çevrelenmiştir.
  • GSM alıcı - verici devreleri gibi radyo frekans modülleri, TV - radyo tuneri, elektronik devre kısımları; bu gibi bölümlerin üzeri sac ile kapatılıp topraklanırsa elektronik karta ve çalıştığı ortama bozucu sinyallerin yayılması engellenir. EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) yönetmeliğine göre bu tip önlemleri almak mecburidir.
  • Günümüzde Faraday kafesi prensibine göre üretilen kıyafetler ile enerji iletim hatlarında canlı bakım yapılmaktadır. Yani iletim hatlarından geçen elektrik enerjisi kesilmeden bakım işlemleri yapılmaktadır.
  Yararlanılan Kaynaklar:
  • tr.wikipedia.org
  • www.elektrikce.com
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder