ads

Tesla Bobini

Nikola Tesla tarafından 1890 yılında icat edilen bu bobin "Tesla Bobini" adını almıştır. Tesla bobini; yüksek gerilim, düşük akım ve yüksek frekanslı alternatif akım üreten bir deşarj bobin çeşididir.

Tesla'nın bu bobini yapmasının asıl amacı tüm dünyaya kablosuz elektrik enerjisi iletmekti. Nikola Tesla, kablosuz elektrik enerjisini iletme projesinde kısmende olsa başarılı olmuştur fakat daha fazla ilerleme kaydedememiştir ama bu icadı ile elde ettiği yüksek gerilim ve yüksek frekanslı alternatif akımla sanayi dünyasında çok önemli değişikliklerin temelini atmıştır.

Nikola Tesla, bobin üzerine yaptığı deneyler ile neon aydınlatma, floresan lamba, röntgen ışınları ve benzeri bir çok icadının temelini bu sırada atmıştır.
Tesla bobinin bu kadar önemli olmasının nedenleri şunlardır: Kablosuz elektrik enerjisini iletmek üzerine yapılan ilk bilimsel çalışmadır. Tesla, günümüzde başta evler ve sanayi tesisleri olmak üzere neredeyse her yerde kullanılan AC şebekesi üzerine olan çalışmalarını oldukça geliştirmiştir.


Çalışma Prensibi
Yüksek gerilim AC şebekesinden gelen elektrik enerjisi ile yüksek gerilim trafosu, yüksek gerilim kondansatörünü şarj eder. Yüksek gerilim kondansatörüne seri olarak bağlı olan birincil bobine kondansatör yüksek değerde gerilim yükler. Başlangıçta kıvılcım boşluğu açık devredir.

Zaman içerisinde birincil bobinin gerilim değeri ile kıvılcım boşluğunun gerilim değeri birbirine eşit olduğunda kıvılcım boşluğu iletken hale gelir yani kısa devre olur. Bunun sonucunda yüksek gerilim kondansatörü ile birincil bobin birbirine paralel rezonans (kondansatörün kapasitif reaktans değeri ile ve bobinin endüktif reaktans değerinin birbirine eşit olması) devre olur.

Bu oluşan devre sonucu ortaya çıkan manyetik alanın etkisi ile ikincil bobin yüksek gerilim değerine ulaşır. İkincil bobinin sarılı olduğu toroid ile toprak arasında zıt kutuplaşma oluşur. Oluşan zıt kutuplaşmanın sonucunda kıvılcımlar meydana gelir. İkincil bobinde elde edilen gerilimin değerine göre kıvılcımların şiddeti artabilir veya azalabilir.

Tesla bobini yapımında kullanılan parçalar:

Toroid: İkincil bobinin sarılı olduğu baş kısmı küresel olan metal borudur. Genellikle alüminyum elementi kullanılır. Kıvılcımların ortaya çıkmasına sebep olan temel kısımdır.

Yüksek gerilim trafosu: Temel olarak yapısında demir elementi bulunduran bir bobin çeşididir. Evlerdeki 220V değerindeki gerilim şebekesini binlerce volt değerine kadar çıkarıp yüksek gerilim kondansatörünü şarj etme özelliğine sahiptir.

Birincil bobin: Kalın bir tel kullanılarak sarım sayısı az miktarda olan bir bobindir. Düzenekte oluşan manyetik alan etkisini ikincil bobine ulaştıran kısımdır.

İkincil bobin: İnce bir tel kullanılarak sarım sayısı çok miktarda olan bir bobindir. Toroid denilen kısmın üzerinde yer alır.

Yararlanılan Kaynaklar:
  • tr.wikipedia.org
  • www.richieburnett.co.uk
  • www.teknokoliker.com
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder