ads

Thomas Edison

Thomas Edison, 11 Şubat 1847 (Ohio - ABD) - 18 Ekim 1931 (New Jersey - ABD) tarihleri arasında yaşayan Amerikan asıllı bilim insanı, mucit ve iş adamıdır.
1854 yılında ailesiyle Michigan'daki Port Huron'a taşındı. İlköğretimine burada başladı. Eğitim almaya başladıktan yaklaşık 3 ay sonra algılamasının yavaşlığı yani zeka geriliği sebebiyle okuldan uzaklaştırıldı.

Daha sonra evinde özel dersler alarak eğitimini sürdürdü. Onlu yaşlarda fizik ve kimya dallarıyla ilgilenmeye başladı. 12 yaşında ailesine maddi anlamda destek olmak için trenlerde gazete satar ve pazarlarda çalışırdı.
İlerleyen zamanda kendine evlerinin deposunda laboratuvar kurdu. Özellikle kimya ve elektrik üzerine deneyler yaptı. Belli bir müddet sonra kendi kendine telgraf aleti yaptı ve mors alfabesini öğrendi. O yıllarda ağır bir hastalık geçirerek kulakları zor duymaya başladı.

Aynı yıllarda trendeki dağıttığı gazeteleri, trenin yük vagonunda küçük bir baskı makinesiyle basıyordu. Bir gün baskı makinesinden kaynaklı bir sorun ile trenin vagonu yanmıştır. Edison hem işinden olmuştur hem de ömür boyu çok az işitmesine yol açacak bir şekilde yaralanmıştır.

Edison'un icat ettiği ses kayıt cihazı
Daha sonra telgrafçılık işine yöneldi. 1863 - 1868 yılları arasında ABD ve Kanada'daki bazı telgrafhanelerde çalıştı. Kazandığı parayla kendine bir atölye kurdu. Atölyede elektrikli oy makinesini geliştirerek patentini almıştır.

Graham Bell'in icat ettiği telefona mikrofon ekleyerek günümüzdeki telefonların temelini attı. 1877 yılında folyo diski bir iğnenin altından geçirerek ilk ses kaydını gerçekleştirmiş oldu yani elektrikli ses kayıt cihazını icat etti ve patentini almıştır. Bu icatla gramofonun temelini atmış oldu.


1878 yılında ampulü icat etmek için harekete geçmiştir. Elektrik akımının ters orantılı olacağını ve güvenli bir yapım yolu düşünerek ark ampulü için çalışmalarını devam ettirmiştir. 13 ay boyunca sürdürülen çalışmalar sonucu karbon flamalı ampulü icat etmiş ve patentini almıştır.


Edison'un Menlo Park'daki laboratuvarı

Edison, Menlo Park'daki labortuvarına 1879'da asistan olarak elektrik mühendisi William Joseph Hammer'ı işe almıştır. Hammer; fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı ve benzeri birçok icatta çok katkısı olmuştur. 

1880'de Hammer Edison'un lamba çalışmalarında şef mühendisi olmuş. Şef mühendisliğindeki ilk senesinde Francis Robbins Upton'ın genel müdürlüğünü yaptığı fabrika 50.000 adet ampul üretmiştir. Edison'a göre Hammer elektrik ampulünün ilk öncüsüdür.

Edison atölyesini geliştirerek yüzlerce çalışan işçisi olmuştur. Edison'a ait tüm icatlarının Amerika onaylı patentleri olması haricinde patentlerinin çoğu Almanya, Fransa ve İngiltere onaylarını da almıştır.

Edison, hayatı boyunca 2 kez evlenmiştir ve 6 çocuğu olmuştur.

Edison, 18 Ekim 1931 yılında New Jersey'deki evinde diyabet hastalığı sebebiyle vefat etmiştir. Edison'un öldüğü gün Amerika'daki tüm lambalar ölümünün anısına 1 dakikalığına kapatılmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar:
  • tr.wikipedia.org
  • www.denkbilgi.com
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder