ads

Michael Faraday

Michael Faraday, 22 Eylül 1791(Newington,Surrey) - 25 Ağustos 1867(Londra) tarihleri arasında yaşayan ünlü İngiliz fizikçi ve kimyacıdır.

İlim üzerine kendi kendini yetiştiren Faraday, 19.yüzyılın en büyük bilim insanlarından biridir.
Küçük yaşlarda, Newington Köyünde kilisenin pazar okulunda okuma - yazma ve hesap üzerine eğitim aldı. Bunun yanı sıra aynı yıllarda gazete dağıtıcısı olarak çalışmaya başladı.1805 yılında bir ciltçinin yanında çırak olarak işe başladı. 1813 yılına kadar devam ettiği bu işte, ciltlenmek üzere getirilen kitapları okuyarak kelime ve bilgi dağarcığını geliştirmiştir.


Fizik üzerine yazılmış kitaplar ilgisini çekiyordu ve okuduğu kitaplar kendisini etkiliyordu. Bunun sonucunda elektrik dalına ilgisi ve merakı başlamıştı. Hurda parçaları ve eski şişelerden yaptığı basit bir elekrostatik yola çıkarak elektrik üzerine deneyler yapmaya başladı. Ayrıca kendisinin yaptığı zayıf bir volta pilini kullanarak elektrokimya deneyleri yaptı.

Londra'daki Enstitüsü'nde kimyacı Sir Humphrey Davy'nin verdiği konferansa katılmak için bilet bulması tam anlamıyla hayatının dönüm noktasıdır.

Çünkü; konferansda tuttuğu notlarla birlikte iş istediğine dair bir mektupla Davy'e göndermiştir. Gönderdiği mektup sayesinde 1813'te Davy'nin laboratuvarda kimya asistanı oldu. 1820'de asistanlık görevinden ayrıldı.

Yıllar geçtikçe Faraday yaptığı çalışmalarla dünyaya adını duyurmaya başladı.1825'te Royal Society bilim kuruluna müdür oldu.1833'te ders verme zorunluluğu olmaksızın enstitüye kimya profesörü olarak atandı.

Kraliçe Victoria bilime olan büyük katkılarından dolayı Faraday'a Hampton Court'tan bir ev hediye etti. Michael Faraday 1867 yılında Kraliçe Victoria'nın hediye ettiği evde vefat etmiştir.


Önemli Çalışmaları

- Elektromotorun Çalışma Prensibi
Faraday, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmek çalışmalarda bulundu. Uğraşları sonucunda; bir mıknatıs etrafında, tersine karşılıklı dönebilen bir kablo sistemi geliştirerek ilk defa elektrik enerjisi mekanik enerjisine dönüştürülmüş oldu. Bu keşif, elektromotorların temel çalışma prensibi olarak kabul edilir.

- Jeneratörün çalışma prensibi
Faraday, mekanik enerjiyi bir mıknatıs yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürmeyi başarmasıyla jeneratörün temellerini atmış oldu.


- Elektrik Sayacının Çalışma Prensibi 
Faraday, galvanometeye bir kablo bobini bağlayarak küçük elektrik akımlarını ölçmeye yarayan bir alet yaptı. Bu kablo, bir mıknatısa değdirildiğinde galvanometrenin iğnesi hareket ediyor, kabloyu ayırdığında iğne ters yöne hareket ediyordu.

Deneysel olarak; bir maddeden geçen belirli miktar elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda çözülme olduğunu gösterir. Bu sonuç ilk elektrik sayaçlarının üretilmesinin temeli olmuştur.


Diğer Çalışmaları
  • Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü buldu.
  • Elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Elektrolizde geçen "elektrot", "anot", "katot", "elektrolit", "iyon" vb. terimlerini de Faraday'a borçluyuz.
  • Klor gazını ilk sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir.
  • 1821'de yaptığı çalışmalar ve deneyler sonucunda elektromagnetik rotasyonunu keşfetti.
  • "Amper" denilen akım biriminin kesin tanımını yapmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar:
  • www.emo.org.tr
  • www.mailce.com 
  • tr.wikipedia.org
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder