ads

Andre Marie Ampere

Andre Marie Ampere, 20 Ocak 1775(Lyon) - 10 Haziran 1836(Marsilya) tarihleri arasında yaşayan ünlü Fransız fizikçi ve matematikçidir.

Elektromanyetizmanın temellerini atan ilk bilim insanlarından biridir.
Ampere, matematiğe ve fiziğe olan merakında, ilgisinden ve çalışmalarından dolayı farklı diller öğrenmek için zaman ayırmamıştır.

İlk kitabını 13 yaşında yazmıştır. İlerleyen zamanlarda ise Bernoulli ve Euler'ın çalışmalarını inceledikçe Latincesini geliştirmiştir.

Fransız ihtilali döneminde şehri ele geçiren ihtilalciler Amprere'nin babasını idam cezası ile öldürmüşlerdir. Bu olay Ampere'i bir hayli etkilemiştir.


1796'dan itibaren Lyon'da özel matematik,fizik ve dil dersleri vermiştir. 1799 yılında Julie Carron ile evlendi. Eşi 1804 yılında vefat etmiştir.

Ampere, 1804 yılında Lyon Lisesi'nde matematik profesörü olmuştur. 1809 yılında Paris Politeknik okulunda matematik profesörü olmuştur ve aynı zamanda bilimsel çalışmalarına devam etmiştir. 1814 yılında enstitü üyeliğine seçildi.


Elektrik ve manyetizma arasındaki etkileşimi yani elektromanyetizma dalı üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyordu. Elektromanyetizma kavramını açıklayan matematik  teorileri sunmuş ve sık sık bu teorilere yenilerini de eklemiştir.1820'de Örsted'in volta akımına maruz kalan bir iğnenin manyetikleştiğini keşfettiğini öğrendi. 

Bu öğrendiği bilgiler ve kavramlar doğrultusunda akademiye açıklayıcı makale sunmuştur. Makaleyi sunduğu gün akım taşıyan paralel iletkenlerin üzerinden geçen akımın yönüne göre iletkenlerin, birbirlerini çekeceklerini veya iteceklerini kanıtlamıştır.Bunun sonucunda elektrodinamiğin temellerini atmış oldu. Ayrıca, Arago ile elektromıknatısı bulmuştur.


Hayatının son yıllarında kaleme aldığı "Bilimlerin Felsefesi Üzerine Deneme" adlı eserini tamamlayamadan Marsilya'da vefat etmiştir.

Andre Marie Ampere, yaptığı çalışmalardan dolayı elektrik akım birimine "Amper" adı verilmiştir.


Yararlanılan Kaynaklar:
  • www.dersimiz.com
  • tr.wikipedia.org
Share on Google Plus

About FERHAT ÖZEL

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 coment�rios:

Yorum Gönder